NIPT

Niet-invasieve prenatale test

NIPT

De niet-invasieve prenatale test (NIPT) is een bloedtest waarbij placentair DNA in het bloed van de zwangere wordt onderzocht op chromosoomafwijkingen.

Met ingang van 1 april 2017 hebben alle zwangeren de mogelijkheid te kiezen voor de NIPT als eerste test voor screening op down-, edwards-, en patausyndroom. Ze krijgen de NIPT aangeboden in het kader van een wetenschappelijke implementatiestudie(TRIDENT-2 studie).

Dit betekent dat de zwangere alléén kan kiezen voor de NIPT als ze meedoet aan de studie. De resultaten van de TRIDENT-studies worden na afloop gebruikt voor advies over de verdere invoering van de NIPT in Nederland.

De NIPT kan plaatsvinden vanaf 11 weken zwangerschap. De NIPT is een bloedtest, de zwangere loopt met deze test geen risico op een miskraam.

Het laboratorium onderzoekt geen geslachtschromosomen en het geslacht van het kind wordt niet gerapporteerd.

Star-shl is het laboratorium dat in Nederland de onderzoeken verricht. Evenals voor het laboratorium zelf bestaan voor de uitvoering van het laboratoriumonderzoek in het kader van prenatale screening landelijke voorwaarden en eisen. Deze vindt u terug op de pagina met kwaliteitseisen op pns.nl, kijk bij handige links hieronder.

Handige links

Vragen over de NIPT

Bent u verloskundig zorgverlener en heeft u een vraag over de NIPT? Kijk dan eerst hier:

Downloads

No items found.