Counseling

Counseling is het door de verloskundig zorgverlener informeren en begeleiden van de zwangere bij het maken van een geïnformeerde keuze over eventuele deelname aan prenatale screening

Counseling

De counselor voert een counselinggesprek met de zwangere over eventuele deelname aan prenatale screening. Daarnaast moet zij de zwangere ook altijd wijzen op de informatiewebsite van het RIVM: pns.nl (zie de link hieronder) en haar de landelijke informatiefolders van het RIVM meegeven. In deze folders is alle belangrijke informatie na te lezen.

 Prenatale screening bestaat uit een of meerdere van de volgende onderzoeken:

  • De NIPT
  • Het eerste trimester SEO (in onderzoekssetting)
  • Het tweede trimester SEO

Een zwangere kan er uiteraard ook voor kiezen om niet mee te doen aan de screening.

Scholingsronde voor counselors


Vanaf 2022 wordt de bijscholing voor counselors op een nieuwe manier ingericht. In vijf jaar dient de counselor prenatale screening twintig accreditatiepunten te halen voor dit onderwerp. De 20 accreditatiepunten zijn als volgt verdeeld: 

·       4 accreditatiepunten voor bijscholing op het gebied van kennis  

·       4 punten voor een verplichte e-learning   

·       8  accreditatie punten voor bijscholing op het gebied van vaardigheden  

·       4  accreditatiepunten voor bijscholing op het gebied van reflectie  

Voor verloskundigen en gynaecologen zijn de 20 te behalen accreditatiepunten voor counseling prenatale screening onderdeel van het totale aantal van de 200 verplichtte behalen punten in 5 jaar. Voor verloskundigen wordt dit onderdeel van het Kwaliteitsregister Verloskundigen.

Counselors kiezen zelf welke bijscholing zij willen volgen. Het aanbod is vanaf januari te vinden op de websites van PE-Online en Medische Scholing. Meer informatie over deze bijscholingsronde is te vinden op www.pns.nl. Je vindt alle links hieronder bij 'handige links'.

De SPSZN heeft als regionaal centrum de verantwoordelijkheid  zowel de zorgverlener als de zorginstelling te toetsen.

Handige links

Hieronder vind je relevante links met betrekking tot counseling:

Downloads